RAAMATUD
"Läbi Lillede" Vanaemast inspireeritud retseptid
|
Käesolev raamat on inspireeritud minu vanaemast Helgast, kes oli suurepärane kodukokk. Isegi sügaval nõukajal, kui poest ei olnud praktiliselt mitte midagi saada, suutis ta jahust ja piimast välja võluda imemaitsvad ja külluslikud road. Helgal oli köögis riiulis üks mummuline vihik, mida ta aegajalt enne söögi tegemist lehitses. Seal olid sees tema lemmikretseptid. Nüüd on see vihik minu köögiriiulil. Antud raamatust leiategi minu valiku vanaema Helga kokaraamatust ning lisaks ka minu enda uusi ja vanu retsepte, mis on inpireeritud just vanaemast, tema köögist ning aiast.
|
See raamat on tugevasti ka iluraamat. Mu vanaemal olid alati vaasis lilled. Elati väga vaeselt, ühes keldrikorteris, mille seinad olid talviti jääs... aga ikka olid lilled vaasis. Et trotsida iluga seda õudust ja vaesust, mis ümberringi vohas. Ja ka minul on vaasis lilled ja osaliselt sel samal põhjusel- ilu aitab maailma õudusi trotsida ja teeb tuju heaks. Sõda või mitte, roos õitseb ikka sama ilusalt.
|
Roosamanna & banaanismuuti ehk lapsepõlvetoidud siis ja praegu
|
Igas peres on oma traditsioonid ja harjumused, mida ja kuidas süüakse. Nii ongi väga tore!
See raamat ei ürita mitte näpuga näidata, et meie teeme nii ja tehku nüüd teised ka samamoodi. Maitsed on erinevad ja teiste eelistusi tuleb austada igal alal. See on meie pere ja lähedaste arusaam heast ja lihtsast kodusest toidust. Näitame, mida armastasime meie oma lapsepõlves ja mida armastavad meie lapsed nüüd. Muidugi on muutunud tooraine valik paarikümne aastaga mitmekesisemaks: banaanismuutist võis vanasti vaid unistada. Ent need asjad, mis olid head siis, on head ka praegu. Näiteks minu kolmeaastane tütar Anita Astrid võib ühe päevaga terve potitäie roosamannavahtu pintslisse pista. Ometi peetakse seda vana kooli toiduks. Raamatu toidud ja tooraine on järjestatud alfabeedi alusel: A nagu apelsin, B nagu brokkoli jne. Minu ema Epp Maria Kokamägi aitas iga tähe juurde joonistada paar toredat pilti kõiksugu juurikatest, marjadest, puuviljadest, kasutades modellina meie oma aia saadusi. |
Kui oli vaja joonistada vorsti või juustu, siis läks ta poodi, ostis känaka juustu, pani selle lauale ja hakkas joonistama. Iga tähe juures on veel paar lihtsat retsepti, mille tegemisega saavad vanemate abiga hakkama ka lapsed.
Paljud retseptid on pärit minu oma lapsepõlvest: mis mulle kõige rohkem maitses ja milliseid toite ma ise kõigepealt valmistama hakkasin. Nüüd vaatan huviga, mis maitseb ja meeldib Anita Astridile ning mida tema kõigepealt valmistama hakkab. Praegu on ta ametis veel liivakookidega. Suur aitäh minu suurtele fännidele ja abilistele õetütar Elsa Johannale (kuueaastane) ja fotograaf Sandra Urvaku tütrele Susile (üheksa-aastane), kes olid valmis kõiki toite maitsma, hinnangut andma ja ise kaasa aitama. Seda raamatut koostada oli üks ääretult tore ettevõtmine! Tean, et lastega koos kokkamine võib olla tüütu mässamine, aga aeg-ajalt võiks lasta neil ikka käed jahuseks teha ja pisut mäkerdada ka. See tasub kunagi sajakordselt ära. Ja ärge unustage – armastus käib ikka kõhu kaudu! |
Parimad palad
|
Armumised tulevad ja lähevad, aga päris armastus jääb.
Samamoodi on toiduretseptidega – mõni retsept on ja jääb, kui mõelda Anni Arro kohvikute ja raamatute peale. Raamatus “Parimad palad” on valik parimatest. Raamatu ingliskeelne pealkiri kinnitab: “Best of the best”. |
Kuidas valik tehti? Aja jooksul on autori poole pöördunud paljud inimesed ja avaldanud kiitust oma lemmikretseptide eest, mille nad on tema raamatutest või kokasaadetest kõrva taha pannud ning oma kööki üle võtnud.
|
Toidupäevik
|
Kolme aasta jooksul on Anni Arro pildistanud üles erinevaid hetki, kohti, inimesi ja toite, mis või kes on teda inspireerinud. Selles raamatus on retsepte, pilte, lugusid ja mõtteid. See on üsna eklektiline ja tundeline, pisut teistsugune kokaraamat.
|
See on tükike Anni elu, mida ta soovib jagada. Loodetavasti innustab see raamat kõiki, kes on millegipärast unustanud tunda rõõmu lihtsatest asjadest.
|
Itaalias, Pelgulinnas ja Sepamaal
|
Selles raamatus kokkab Anni Arro kolmes erinevas kohas. Ta alustab kulinaarset rännakut oma kokanduslike juurte juurest Itaaliast. Sealt tuleb ta tagasi Eestisse, oma Pelgulinna kööki, kust liigub maale, põldude ja peenarde vahele.
|
Ei saa öelda, et üks koht oleks kuidagi parem kui teine. Igal pool on oma head ja vead. Iga koht mõjutab autorit erinevalt, kuid ta road jäävad ikka lihtsaks ja ausaks.
|
Sepamaa talu köök 2
|
Neil, kelle hing ihkab Itaalia-hõnguga Eestimaa toite, on põhjust taas kord rõõmustada. Anni Arro Sepamaa talu raamatu teine osa on valmis. Just nii, nagu ta ise lubas: Kui teile mu raamat meeldib, kirjutan kindlasti ka teise osa. Autor Anni ütleb raamatu iseloomustuseks:
|
Sepamaal eriti midagi muutunud ei ole - ikka meie oma porgandid, peedid ja pastinaagid otse peenralt patta. Nagu ikka, on mu retseptid lihtsad - valminud oma aia toorainest, inspireeritud loodusest ja suurest-suurest armastusest kauni Eestimaa vastu.
|
Sepamaa talu köök
|
Sepamaa talu asub Pärnumaal Tõstamaa vallas Kastna külas. ”See on maailma kõige ilusaim koht!” ütleb raamatu autor Anni, kes on kõik oma suved seal veetnud. Ta räägibki elust ja olemisest Sepamaa talus: mida ja kuidas seal kasvatatakse, mida ja miks tehakse söögiks,
|
mälestustest ja tunnetest, mida mingi roog endaga kaasa toob. See ei ole ainult kokaraamat, vaid ka ühe elustiili kirjeldus.
|
Haapsalu kohvikuid ja retsepte
|
Eelkõige on selle raamatukese mõte Haapsalu näitel meelde tuletada meie kohvikukultuuri endist hiilgust ja sära ning inspireerida seda taastama. Tekitada jälle soov kohvikute ning neis pakutavate kiluvõileibade ja eklääride järele. See ei ole teaduslik uurimustöö daatumite ja kuivade kirjeldustega, vaid pigem üks mõnus kohvitassi-kõrvane lugemine,
|
mis tekitaks isu ning annaks ühtlasi ettekujutuse meie vanavanemate-aegsetest kohvikutest ja nende ümber toimunud melust Haapsalus. Ajaloolist tausta uuris ja koostas selle raamatu tarbeks Peeter Vihma. Mina panin kokku väikese popurrii roogadest, mida unistan kohvikutes nautida ja mida kujutasin ette sobivat ka eelmise sajandi kohvikute lettidele.
|
Salatid, pirukad, suupisted |
Käesolev kokaraamat on üks värvikas väljaanne sarjast - 100 rooga ekstra. Raamatust leiate mitmesuguseid salatite, salatikõrvase ja pirukate retsepte, mis on jaotatud aastaaegade järgi, vastavalt tooraine kättesaadavusele. Kui teil on valida Poola, Hispaania ja Eesti tomati vahel, siis valige ikka viimane!
|
Autor Anni Arro oma raamatust: "Inimkonna üht kõige iidsemat rituaali - nii söögi tegemist kui ka söömist - tuleb võtta naudingu, mitte kohustusena. See on esimene asi, milles lepiksin kokku inimesega, kes võtab kätte minu kokaraamatu."
|